Οι Βρετανοί αποχαιρετούν τη βασίλισσα Ελισάβετ. Σε λαϊκό προσκύνημα στο Γουέστμινστερ, όπου μεταφέρθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, με μία εντυπωσιακή πομπή τέθηκε από χθες η σορός της βασίλισσας. Η κηδεία της βασίλισσας θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στη 1μμ (ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου. 

Το φέρετρο είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο και πάνω του είναι τοποθετημένο το Αυτοκρατορικό Στέμμα, το οποίο μεταξύ άλλων κοσμείται από πετράδι κομμένο από το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, γνωστό ως Cullinan.

Ελισάβετ

Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι συνολικά θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου.Το χείριστο σενάριο προβλέπει αναμονή στην ουρά έως και για 30 ώρες, για αυτό οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι βέβαιοι πως θα αντέξουν την ταλαιπωρία πριν πάρουν θέση στην ουρά. Όποιος προσέρχεται θα λαμβάνει ένα χρωματιστό και αριθμημένο βραχιολάκι ώστε να μπορεί να φεύγει για σύντομα διαστήματα από την ουρά για να βρει μια τουαλέτα ή κάτι να φάει πριν επιστρέψει. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιεί το για να ενημερώνει διαρκώς τους πολίτες πού βρίσκεται το τέλος της ουράς, ενώ ενημερώσεις θα υπάρχουν και από το BBC.

Βρετανία

Βρετανία

Δείτε βίντεο: 

Δείτε γράφημα με την ούρα χιλιομέτρων που είχε σχηματιστεί για το λαϊκό προσκύνημα:

ελισαβετ στεμμα

Η χθεσινή πομπή διέσχισε μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων σε 40 λεπτά. Τη συνόδευαν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολουθούσαν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Κατά τη διάρκεια της πομπής ακούγονταν κανονιοβολισμοί από το Χάιντ Παρκ, ενώ χτυπούσε και η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν. Το φέρετρο ήταν πάνω σε κιλλίβαντα, σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο.

Καθόλη τη διάρκεια της πομπής, από όπου περνούσε το φέρετρο, δεκάδες χιλιάδες κόσμου ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα, αποχαιρετώντας την αγαπημένη τους βασίλισσα. Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου και η ουρά που θα σχηματιστεί μπορεί να φτάσει και τα 35 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς κάποιο απρόοπτο το τετραήμερο αυτό θα μπορέσουν να περάσουν από την αίθουσα περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες. 

φερετρο ελισαβετ

Το χείριστο σενάριο προβλέπει αναμονή στην ουρά έως και για 30 ώρες, για αυτό οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι βέβαιοι πως θα αντέξουν την ταλαιπωρία πριν πάρουν θέση στην ουρά. Όποιος προσέρχεται θα λαμβάνει ένα χρωματιστό και αριθμημένο βραχιολάκι ώστε να μπορεί να φεύγει για σύντομα διαστήματα από την ουρά για να βρει μια τουαλέτα ή κάτι να φάει πριν επιστρέψει. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιεί το για να ενημερώνει διαρκώς τους πολίτες πού βρίσκεται το τέλος της ουράς, ενώ ενημερώσεις θα υπάρχουν και από το BBC.

Στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο κοινοβούλιο θα περνάνε από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας όπως στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.

Τη σορό συνόδευσαν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολουθούσαν ο βασιλιάς Κάρολος και τα άλλα τρία παιδιά της Ελισάβετ και στην δεύτερη σειρά τα εγγόνια της, ανάμεσά τους και οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, όλοι χωρίς τις συζύγους τους.

βασιλικη οικογένεια κηδεία Ελισάβετ

Πηγή: skai.gr