Έλενα Κουντουρά: Έρευνα σε βάρος ώστε να διαλευκανθούν οι καταγγελίες για την “Κιβωτό του Κόσμου”


Παγκόσμια ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών η σημερινή αλλά και στις 25 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών και η Επιτροπή Ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Μαγνησίας σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος, διοργάνωσαν σήμερα εκδήλωση αφιερωμένη στο θέμα της βίας κατά των γυναικών, με προσκεκλημένη την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Έλενα Κουντουρά, η οποία πριν την εκδήλωση έδωσε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του κόμματος, με την παρουσία και συμμετοχή των δυο βουλευτών Κατερίνας Παπανάτσιου και Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, της Προέδρου της Επιτροπής Ισότητας Μαρίνας Χρυσοβελώνη καθώς και της Συντονίστριας της ΝΕ Μαγνησίας Βανέσας Κατσαρδή.

Η ευρωβουλευτής συνεχάρη την  Μαρίνα Χρυσοβελώνη και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η έξαρση του φαινομένου της βίας, είναι φαινόμενο που υπήρχε, το οποίο ωστόσο επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι διαστάσεις του αποκαλύφθηκαν χάρις στο κίνημα metoo.

Η κ. Κουντουρά σχολιάζοντας τα αίτια που παράγουν βία, στάθηκε κυρίως στην πατριαρχική νοοτροπία που θέλει το αγόρι κυρίαρχο  και το κορίτσι υποταγμένο, τον άνδρα ανώτερο και τη γυναίκα κατώτερη του άνδρα ή κτήμα του,  νοοτροπία που πρέπει οριζόντια να αποδομηθεί. Η εκπαίδευση, ανέφερε η κ. Κουντουρά έχει θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη της ικανότητας των παιδιών και των νέων να απορρίπτουν τις αναχρονιστικές αντιλήψεις και τα σεξιστικά στερεότυπα, και να διαμορφώνουν υγιείς σχέσεις, με βάση το σεβασμό στον άνθρωπο ανεξάρτητα από το φύλο.

«Εάν συνεχίσουμε να αγνοούμε τον καταλυτικό  ρόλο της εκπαίδευσης και τον κίνδυνο του αναλφαβητισμού, κάνουμε τον κόσμο όχι μόνο λιγότερο δίκαιο, αλλά και λιγότερο ασφαλή», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η έμφυλη διάσταση της εκπαίδευσης συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια των γυναικών και των παιδιών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και που η ίδια ανέλαβε στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων της στην Ευρωβουλή και στην Επιτροπή Ισότητας που μετέχει λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρέμβει ακόμη πιο δυναμικά και να πιέσει μέσα από διαπραγματεύσεις, για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή  οδηγία που παρουσίασε τον περασμένο Μάρτιο η Κομισιόν για την έμφυλη και την ενδοοικογενειακή βία, ώστε η έμφυλη βία και τα στερεότυπα να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους, ξεκινώντας από την εκπαίδευση.

Για τον κρίσιμο ρόλο της εκπαίδευσης στην εξάλειψη και πρόληψη της έμφυλης βίας, η Έλενα Κουντουρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην έκθεση που κατάρτισε ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον “αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά”

Ερωτηθείς η ευρωβουλευτής για την νέα χιονοστιβάδα καταγγελιών που αφορούν σε κακοποιήσεις ανηλίκων στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη, είπε ότι  θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα σε βάθος προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση καταγγέλλοντας το πρόωρο και χωρίς διαβούλευση νομοσχέδιο για την παιδική κακοποίηση, τον πρόσφατο νόμο της Συνεπιμέλειας 

 

Η εκδήλωση “Βάζουμε STOP στη ΒΙΑ κατά των Γυναικών” στην αίθουσα Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Αμέσως μετά την συνέντευξη τύπου ευρωβουλευτής, βουλευτές και μέλη του κόμματος κατευθύνθηκαν προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα την βία κατά των γυναικών όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

«Η έμφυλη βία, η οποία σε συντριπτικό ποσοστό εκφράζεται εναντίον των γυναικών είναι ένα από τα διαχρονικότερα προβλήματα στη κοινωνία μας. Η φτώχεια, οι ανισότητες, τα στερεότυπα με τα οποία δομείται η πατριαρχική κοινωνία γεννούν και διατηρούν τέτοια φαινόμενα ακόμη και σε προοδευτικές χώρες με θεσμικά κατοχυρωμένη την ισότητα των δύο φύλων. Χαρακτηριστικά, 2600 γυναίκες στην Ε.Ε. χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ενδοοικογενιακή βία ενώ μία στις 20 γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού. Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με αυτή την πραγματικότητα. Ο αγώνας για την ισότητα πάντα θα περνάει και μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που στόχο θα έχουν την εξάλειψη του φαινομένου των γυναικοκτονιών και γενικότερα της βίας κατά των γυναικών. Καμία γυναίκα μόνη, καμία αδελφή μας χαμένη, καμία ανοχή στη βία»! 

Στην εκδήλωση μίλησαν: Ελενα Κουντουρά Ευρωβουλεύτρια, Μαρία Αποστολάκη Δικηγόρος, Σοφία Βαγενά Αστυνομικός, ενώ παρεμβάσεις έκαναν οι: Λίλιαν Αντωνίου Καθηγήτρια ΠΑΔΑ, Μαρία Τόπα Ψυχολόγος και Θεοδώρα Πεσσιάνη Κοινωνική Λειτουργός.

Την εκδήλωση συντόνισε  η Πρόεδρος  της Επιτροπής Ισότητας, πρώην υπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: “Είμαι υπερήφανη γιατί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και επί θητείας μου ως υφυπουργός Εσωτερικών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια ακινησίας από την τελευταία προσπάθεια που έγινε για να κατατεθεί ολοκληρωμένο νομοθέτημα για την Ισότητα των Φύλων και μετά από χρόνια προετοιμασία και διαβουλεύσεων, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων με ευθύνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, το νομοθέτημα του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο  “Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας”. Ο νόμος αυτός δεν έμεινε στο ράφι. Καταφέραμε την συνειδητοποίηση των προβλέψεων που περιλαμβάνει και την πρόβλεψη της δυνατότητας εφαρμογής του από όλες και όλους”.

 

 

 

 

Πηγή: ertnews.gr