Πανελλαδικό συλλαλητήριο μηλοπαραγωγών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης


Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα στήριξης των μηλοπαραγωγών, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην πανελλαδική κινητοποίηση συμμετείχαν και πολλοί αγρότες από την επαρχία Αγιάς, ενώ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομσσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας κ. Ρ. Μαρούδας, ξεκαθάρισε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα συνεχιστούν μέχρι να δοθεί συγκεκριμένη λύση από την κυβέρνηση, η οποία θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουν την καλλιεργητικής τους δραστηριότητα οι αγρότες.

Τα αιτήματα της χθεσινής κινητοποίησης περιλάμβαναν τα εξής:
-Να ισχύσει έως το 2027 – όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η κυβέρνηση – η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, με ευθύνη της κυβέρνησης.
-Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 ευρώ/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.
-Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες, καθώς και να επιτρέπουν προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
-Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.

Πηγή: ertnews.gr