Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας, σίγουρη για την έξοδο από την κρίση παρά τον υψηλό πληθωρισμό


Η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Nadia Calviño, μετέφερε την Τετάρτη (7 Σεπτεμβρίου) ένα μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας σχετικά με τις πιθανότητες η οικονομία της χώρας να επιστρέψει σύντομα στα προ της κρίσης επίπεδα και τόνισε τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της κυβέρνησης για τη βοήθεια των πιο ευάλωτων.

Σε ένα συνέδριο με επίκεντρο την ψηφιοποίηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Μαδρίτη, η Calviño υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού (PSOE/S&D-Unidas Podemos/GUE-NGL) έχει ήδη εφαρμόσει μια σειρά έκτακτων μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης.

Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε την πρόσφατη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας ή τα έκτακτα μέτρα που εγκρίθηκαν για τη μείωση της τιμής του λογαριασμού της ενέργειας, ανέφεραν το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων και η οικονομική εφημερίδα Cinco Días.

Ζήτησε από τους Ισπανούς να έχουν εμπιστοσύνη «στους εαυτούς μας» και ζήτησε από όλα τα κόμματα -κυρίως από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση Partido Popular (PP/EPP)- να τραβήξουν όλοι μαζί προς την ίδια κατεύθυνση.

Το ισπανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί περίπου 4% φέτος και 2% του χρόνου, πάνω από τις άλλες χώρες της ΕΕ, ανακοίνωσε η σοσιαλιστής υπουργός.

Υπογράμμισε επίσης τις εξαιρετικές επιδόσεις της αγοράς εργασίας με περισσότερους από 20 εκατομμύρια εργαζόμενους να είναι ενταγμένοι στην ισπανική κοινωνική ασφάλιση και τον αριθμό των ανέργων να είναι κάτω από 3 εκατομμύρια: «μια επιτυχία που ξεπερνά τις προβλέψεις», δήλωσε.

Τόνισε επίσης τη βελτίωση του δημόσιου ελλείμματος, το οποίο θα είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2025, όπως είπε.

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι ο υψηλός πληθωρισμός που προέρχεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία παραμένει μια μεγάλη ανησυχία για το στέλεχος του προοδευτικού συνασπισμού.

Η Υπουργός υπενθύμισε ότι πριν από τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους η Κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει ένα προσάρτημα στο Ισπανικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο προτίθεται να κινητοποιήσει 7.000 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε μεταβιβάσεις – εκτός από τα σχεδόν 70.000 εκατομμύρια ευρώ που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο – και τα 84.000 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια.

Στην Ισπανία έχουν διατεθεί συνολικά περίπου 160 δισ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις έως το 2026 -μεταξύ μεταβιβάσεων και δανείων- στο πλαίσιο των ταμείων της «Επόμενης γενιάς της ΕΕ».

Παρά τον αισιόδοξο τόνο, στις 30 Αυγούστου η Calviño είχε προειδοποιήσει ότι η Ισπανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια νέα σειρά αυξήσεων των τιμών της ενέργειας από τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά τον Αύγουστο λόγω της μείωσης των τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε τον Αύγουστο η ισπανική εθνική στατιστική υπηρεσία (INE), αν και οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, η ηλεκτρική ενέργεια, τα τρόφιμα, τα εστιατόρια και τα οργανωμένα ταξίδια έχουν γίνει πιο ακριβά.

Πηγή: euractiv.gr